Четвъртата транснационална среща

ЧЕТВЪРТА ТРАНСНАЦИОНАЛНА УЧЕБНА ДЕЙНОСТ В БАДАХОЗ /ИСПАНИЯ/

Четвъртата транснационална учебна дейност по проект „Европейска олимпиада“ се проведе от 18.03.2019 г. до 22.03.2019 г. в Бадахоз , Испания.

Присъстваха ученици от средните училища в България, Португалия и Словения.

Понеделник – 18.03.2019 г.

Срещата започна в училището домакин – IES Rodríguez Moñino. Ученици и учители на страната домакин бяха подготвили кратка музикална програма. Хорът на училището приветства гостите с музикални изпълнения на езиците на всяка страна. Те бяха подготвени

от музикалния педагог на училището госпожа Мария Хосе де Вега. Това бешеизключително емоционален момент за всички участници на проекта. След програмата директорът на училището – Белен Барозу приветства за добре дошли учители и ученици от проекта.

След тази толкова вълнуваща среща се отправихме към Общинския съвет на Бадахос. Там бяхме посрещнати от младежкият съветник. В пленарната зала на общината той ни запозна с дейността на институцията и най-вече с работата в облатта на образователната дейност.

По-късно направихме пешоходна обиколка с екскурзовод в старинната част на град

Бадахоз. Участниците бяха пленени от архитектурните забележителности на Бадахоз.

Вторник – 19.03.2019 г.

Денят беше посветен на културната програма. Предстоеше ни да посетим град Мерида.

Градът е столица и е третият по големина град в автономния регион на Естремадура. В него се намират най-добре съхранените римски монументи,тъй като е основан от римляните през 25 г. пр.н.е. Посетихме Римския музей с екскурзовода Викториано Кастро. Той допринесе да се потопим в римския свят. След посещението в музея направихме обиколка с туристически влак през града, който ни позволи да се насладим на неговите паметници: Римския мост, Акведукта , криптата на Санта Еулалия.

По-късно посетихме римския амфитеатър, където имахме възможност да направим групова снимка.

Този град, включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство ни плени с невероятните си културни паметници и остави изключителни спомени у нас.

Следващата ни обиколка беше сред пасищата на Естремадура на природния парк Корналво.

Денят завърши със семинар за здравословна храна. Бяхме запознати със хранителните продикти на региона и средиземноморската диета.

Сряда – 20.03.2019 г.

Този ден беше посветен на училищната олимпиада. Тази дейност е много привлекателна за учениците и те с нетърпение я очакваха. Осъществи се в парка, който се намираше до реката на града. Олимпиадата започна с парад на знамената, кратка музикално-танцовална програма и премина в спортната надпревара. Повечето от дейностите бяха насочени към информираността на нашите ученици за уврежданията на човешкия организъм. Затова бяха

разработени игри, в които участниците имаха намалена видимост благодарение на специални очила или баскетболни игри, в които можеше да се използва само една ръка.

След приключване на спортните игри бяха раздадени медали на участниците от олимпийските атлети медалисти от Естремадура Хуанчо Перес и Соня Аюсо и кмета на града Франсиско Хавиер Фрагозо. Те и директора на училището домакин Мария Белен Барозу приветстваха участниците в този невероятен ден и им пожелаха да следват принципите на олимпизма.

Присъстваха местните медии, които взеха интервюта от учениците от проекта, както и от главния координатор на проекта Карлос от IES Rodríguez Moñino.

Четвъртък – 21.03.2019 г.

Посетихме Barcarrota, в резервоара Ahijón.

Младежите се занимаваха с ориентация, каяк, гребло и катерене. Това беше много забавен ден. Учениците се наслаждаваха на пейзажите. Ние планирахме в нашия проект от самото начало във всяка страна да реализираме различни дейности в зависимост от техните географски дадености: снежни планини в Словения и България и тяхното величие, от сърфирането в Португалия, а в Испания водни спортове.

Това беше неповторим ден и изпълнен с много емоции.

Петък – 22.03.2019 г.

В последният ден на Транснационалната дейност учениците, които бяха гости в Испания направиха презентации за страната.

Направихме и оценка на дейността с приложението Mentimiter за ученици и учители. Всички получихме сертификати за присъствие.

Учениците проведоха и семинар за писане върху папирус.

Беше интензивна седмица, пълна с нови приятелства и нови преживявания, които със сигурност винаги ще останат в нашата памет.

Благодарим ви испански приятели за толкова невероятната седмица прекарана в топла и слънчева Испания, колкото и хората на страната. Благодарим на всички ученици и техните родители.