Втора транснационална среща

Бомбарал /Португалия/ – 16.04.2018 г. – 20.04.2018 г.

От 16 до 20 април 2018 г. се проведе втората транснационална обучителна дейност на нашия проект в Бомбарал, Португалия. Родителите, учителите и учениците от училище „Фернандо до По“ ни посрещнаха много сърдечно и ни дадоха възможност да преживеем незабравими преживявания.

Понеделник – 16 април 2018 г.

Денят започна с посещение на училището домакин. След кратко запознаване с него се отправиме към кметството на града. Там бяхме сърдечно посрещнати от кмета и неговия екип. Учители и ученици от Словения, България и Испания бяха запознати накратко с работата на кметството и най-вече с неговите приоритети в образоватилната дейност на училищата в района. Всички присъстващи получиха малки подаръци. След посещението в кметството се върнахме в училището. Учениците участваха в различни игри, подготвени от учителите на страната домакин, с цел опознаване на участниците в проекта. Тези забавни игри се осъществиха благодарение на изключително добрата база за часовете по физкултура, с която разполага училището домакин.

След игрите учениците от всяка страна представиха презентации за страната домакин.

Денят завърши с вечеря организирана за родители, учители и ученици. Ние всички имахме възможността да опитаме вкусни и типични ястия,които бяха приготвили родителите на приемните семейства.

Вторник – 17 април 2018 г.

Този ден беше посветен на туристическия поход. С автобус отидохме до Сао Мартино до Порто. Това е място на брега на морето с един от най-красивите плажове в страната, залив оформен като мида, със спокойни води и фин бял пясък. Направихме дълъг маршрут покрай океана. Пейзажът беше изключителен, денят беше слънчев и нашите ученици се наслаждаваха на красотата на Атлантическия океан и компанията на приятелите си от други страни.

Следващата ни туристическа обиколка беше до лагуната Foz do Arelho. Маршрута беше по-кратък през лабиринт от дървени пътеки.

След маршрута през този красив пейзаж се отправихме към град Обидош, загънат в мавритански крепостни стени. Варосаният градец Обидош е изключително прелестен и живописен. Тук видяхме укрепления, построени от маврите като назъбени парапети на бойни кули, които са почти километър по обиколка. Направихме разходка по кълдъръмените му малки и тесни улички, много магазини за сувенири, красиви цветя и оживление от много туристи.

След дългия ден с различни туристически походи се завърнахме в град Бомбарал.

Сряда – 18 април 2018 г.

Този ден беше посветен на Олимпийските игри. В спортната надпревара участваха както учениците от проекта, така и ученици от други училища на град Бомбарал, привлечени към нашия проект. Откриването започна със спортно-художествена програма с кънки, която впечатли всички присъстващи.

Станахме свидетели на изключително интересна и вълнуваща церемония по запалването на Олимпийския огън и официалното окриване на Олимпийските игри. Присъства председателя на Олимпийския комитет на Португалия Жозе Мануел Константино, кметът на Бомбарал Д. Рикардо Фернандес и директорът на училището г-н Емануел Вилаша. Учениците участваха в различни спортни състезания по бадминтон, тенис на маса, лека атлетика, ръгби, баскетбол и голф. Екипите бяха създадени според спортните предпочитания на студентите. Всички екипи включваха участници от всички страни партньори. Победителите получиха заслужени медали от олимпийски състезател ветеран от Португалия.

Дейностите продължиха в актовата зала на училището, където всички участници в срещата имаха възможност да се запознаят с олимпийските ценности на уважение, солидарност и приятелство. Беседата беше изнесена от медалист по фехтовка от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016г. Бяха показани на участниците истински факли от тази Олимпиада. Те имаха възможност да се докоснат до тях и да си направят и снимки.

Беше истински олимпийски ден, впечатляващ и незабравим.

Четвъртък – 19 април 2018 г.

В четвъртък посетихме красивата столица на Португалия град Лисабон. Първият ни туристически маршрут беше разходка по бреговете на река Тежу. След това направихме кратка обиколка на града с екскурзовод в превозното средство Хипотрип. По-късно то се превърна в лодка и навлязохме във водите на реката за да поплуваме в нея. След това продължихме с разходка из центъра на града (Baixa) и до Chiado (Асансьор Санта Хуста), откъдето разгледахме града от висока.

Учениците бяха възхитени от красивите исторически и архитектурни паметници на града.

Петък – 20 април 2018 година

Денят започна с втората транснационална среща на проекта. Направихме анализ на здравното изследване, приложено към учениците от различните училищата на проекта. Набелязахме мерките , които ще вземем за разрешаване на възникналите проблеми. Проследихме и  изпълнението на проекта и започнахме да подготвяме следващата транснационална дейност в България.

След срещата всички участници получиха съответните сертификати.

В следобедните часове отидохме на брега на Пениче. Там всички участници имаха възможност да сърфират. Тази дейност изключително много се хареса на учениците. Те бяха много щастливи и въодушевени. Някои от тях за първи път имаха възможността да упражняват този вид спорт.

Изказваме нашите най-сърдечни благодарности на всички учители от португалския екип за невероятните преживявания. Това беше една среща изпълнена с невероятни спортни и културни дейности и невероятна организация.